Her çeşit yapının ana ve asıl taşıyıcı unsuru ve binaların ömrünü belirleyici olan kolon kiriş hasır gibi bölümler olmaktadır. Bu bölümler beton ve demirden müteşekkil oluşturulmaktadır. Beton kalitesi kullanılan harcın her aşamasında usulüne göre kurgulanması ile meydana gelmektedir.
Harç karıldıktan sonra en geç üç saat içerisinde bütün işlemlerinin bitirilmiş olması zorunludur. Zira üç saat sonrasında harç kaynama yani betonlaşma sertleşme durumuna dönüşmeye başlamaktadır. Üç saat sonrasında ister hasırdaki harcın mastar işi yapılsın, ister mikser içerisinde veya başka ortamlarda karıştırılmaya devam edilsin bu kaynama ile oluşan betonlaşmayı kırıcı yani betonun niteliğini bozucu çalışma olmaktadır.
Bilhassa büyük şehirlerde hazır beton diye bilinen kamyonlara sabitlenmiş büyük mikser içerisinde karıştırılarak hazırlanan harçlar çoğu zaman inşaat alanlarına üç saati bulan zaman dilimlerinde ulaştırılabilmektedir. Öğleki buralarda da bekleme süreleriyle küçümsenmeyecek bir kısmı sekiz saat civarında bekletilmiş olmaktadır. Bunun önünün kesilmesi trafik yoğunluğu göz önünde bulundurularak mutlaka har karma işleminin inşaatın hemen yanında başlatılması gerekmektedir. Dökülen harcın yani betonun hava ısısı göz önünde bulundurularak don riski olan ısı derecelerinde beton işleminin mutlak suretle yasaklanması gereklidir. Dökülen betonun duruma göre azalan veya çoğalan nispetleri değişmekle birlikte bir hafta boyunca sabah ve akşamları güzelce sulanması mutlak şartlardandır. Beton harcının sertleşme donma gibi aşamaları olmakla birlikle son noktası taşlaşma tabiri ile de bilinen merhalesidir. Bu döneme gelinmedikçe beton kalıbının sökülmemesi yine kati şartlardandır. İşte bu arz edilenlere riayet edilmediğinde insanlık kendi eliyle hazır bela meydana getirmektedir. Her türlü bina ve yapılarda pencere kanatlarının üst kısmında küçük yarım şekilde açılan veya daha ideali sağdan sola doğru perdelere de zayiat riski oluşturmayan sürgülü, havalandırma için kapak olması insan sağlığını en üst seviyede tehdit eden ve olumsuz etkileyen ceyran tehlikesinden korunmak için bina ruhsatı ve imar şartında bu husus dahil edilmelidir. Ayrıca binaların ara boşluklarının orta meydan boşluklarının ve merdiven dairelerinin üst çatı kısımlarında kat yüksekliği alan genişliği gibi hacim alanlarına göre ebatları mühendislik hesaplarına göre belirlenecek baca ortalama dört adet baca yapılması şartı da imar ruhsatı ve planına eklenmelidir. Böylelikle salgın bulaşıcı hastalık ve diğer mikroorganizmanın pis havanın ve kötü kokuların oluşacak tabii hava akımı ile bertaraf edilmesi temin edilmiş olunacaktır. Böylelikle birçok hastalık için tedbir alınmış bütçeden de tabi olarak harcamalar azaltılmış olacaktır.
Biz Osmanlının torunlarıyız İslam medeniyetinin mensuplarıyız dolayısı ile yaşantımızın ahenk içinde olması ikamet edilen evlerin mahremiyete uygun mimari ile dizayn edilmesi lüzumludur. Bu minval üzere daire kapısından girildiğinde günümüzde mutfak kısmı gelmektedir. Bu yanlıştır. Çünkü mutfak ev halkının çokça kullandığı bir alandır. Daire kapısından girildiğinde salon diye tabir edilen misafir odası olması gerekir. Bu temel üzere erbabınca yer tafsilatının yapılması imkân dahilinde olup WC, banyo, mutfak koridorlar dışındaki bölümlerin duvarları yerden tavanlara kadar ahşap doğrama olan lambri ile tefrişatının yapılması hem sağlık açısından hem de ruha vereceği huşu açısından çek elzem bir tercih olacaktır. Bu lambrilerin çakılacağı ızgaralar sıvadan önde duvara monte edilmeli bu montaj sonrası sıva ızgaraların arasını yüzeyini geçmeyecek şekilde doldurulmalı bu işlem sonrası lambrilerin montajı yapılmalı bu suretle haşeratlara yuva oluşması gibi riskler be olası darbelere karşı tahribatların ve diğer olası olumsuzlukların oluşmaması için güzel bir tedbir alınmış olunacaktır. Tedbir tevekküle mâni değildir. Gerçek manada tevekkül edenler sebeplere usulünce tevessül edenlerdir. 19.12.2016
Takdim ve Tasarım Muhammet Hasan Medineli