Kur'an-ı Kerim İle İlgili Hadisi Şerifler
  • Anasayfa
  • /
  • Kur'an-ı Kerim İle İlgili Hadisi Şerifler

KURAN-I KERİM İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

 

Peygamber (sav) Efendimizin bu konuda en meşhur hadis-i şerifleri şöyledir:

“Allah şu Kur’an’la bazı kavimleri yükseltir; bazılarını da alçaltır.” (Müslim, Müsâfirîn 269; Ayrıca bk. İbni Mâce, Mukaddime 16)

“Sizin en hayırlınız, Kur’an-ı Kerimi öğrenen ve öğretendir”. (Buhari, Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 15.ve İbn-i Mace)

 

 

Hz. Ali Efendimizin rivayet ettiği bir Hadis-i Şerifte Peygamber (sav) şöyle buyuruyor:

“Kim Kur’an-ı Kerimi okuyup ezberler, onun helal kıldığını helal kabul eder ve haramını da haram sayarsa, bu sebeple Allah onu cennete koyar ve hepsi de cehennemlik olan yakınlarından on kişiye şefaat yetkisi verir”. (İbni Mace, Tirmizi) . (Et.Terğib ve Terhib  3/278)

 

Ebu Zer (ra) diyor ki;

“Ya Resulellah, bana öğüt ver ” dedim.

“Allah’a karşı gelmekten sakın, çünkü o, her işin başıdır” buyurdu. Ben:

“Ya Resulellah, bana daha ne tavsiye edersin” dedim.

“Kur’an-ı Kerim’i okumaya devam et. Çünkü o senin için dünya nurdur yolunu aydınlatır. Kıyamette de sana faydası dokunur” buyurdu. (Et.Terğib ve Terhib 3/266)

 

Yine Ebu Zer (ra), Peygamber (sav) Efendimizin kendisine şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir.

“Ey Ebu Zer! Gidip Allah ‘ın kitabı Kur’an’dan bir ayet öğrenmen, senin için yüz rekat namaz kılmaktan daha hayırlıdır. Ve kendisiyle amel edilsin veya edilmesin ilimden bir mesele öğrenmen, bin rekat nafile namaz kılmandan daha hayırlıdır.”      İbni Mace.  (Et.Terğib ve Terhib 3/279)

Bu konuda Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurdu:

”Kim Kuran-ı Kerimi okur ve onunla amel ederse, kıyamet gününde ana ve babasına, güneşin ışığı gibi parlak, nurdan bir taç ve eşi olmayan iki hülle  giydirilir” Bunun üzerine onlar: “ Bu ne sebeple size  giydirildi?” denince:

“Çocuğumuzun Kur’an okuması sebebiyle” diye cevap verilir. (Et.Terğib ve Terhib 3/277)

 

Başka bir Hadiste ise: ”Kulları Allah’a en fazla yaklaştıran şey, Onun kelamı Kur’an-ı Kerimdir” buyrulmaktadır. (Terğib ve Terhib.3/272)

 

Ebu Said (ra) dan: Peygamber (sav) Efendimiz kutsi hadisinde Allah (cc) ın şöyle buyurduğunu söylüyor:

“Allah ‘ın kelamının diğer sözlere üstünlüğü, Allah’ın yarattıkları mahlûkata olan üstünlüğü gibidir.” (Terğib ve Terhib.3/264)

Kur’anı-ı Kerim şefaatçıdır ve Onun şefaatı kabul edilir.

 

Bu konuda Peygamber (sav) Efendimiz şöyle buyurmaktadır: Hz.Cabir (ra)’dan:

“Kur’an-ı Kerim şefaat eder, şefaatı kabul edilir. Savunucudur, savunması kabul edilir. Kim onu önünde tutarsa, kendisini cennete sevk eder. Kim de onu arkasına iterse, kendisini cehenneme sevkeder.” (Terğib ve Terhib.3/267)

Kur’n-ı Kerimi önünde tut, onun emirlerine uy, onu yaşa, o da seni cennete götürsün. Onun hükümlerine ve emirlerine sağır ve kör olma, onu arkana atma, tutma. Eğer böyle yaparsan o da seni cehenneme sevk eder, ateşe atar.

 

Yine Peygamber (sav) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

“Kur’an’ı Kerim’i okuyunuz. Çünkü o kıyamet gününde okuyucularına şefaatçi olarak gelecektir”.  (Terğib ve Terhib.3/267

 

Abdullah bin Amir (ra) Resulüllah (sav) in şöyle buyurduğunu rivayet etti:

“Oruç ve Kur’an kıyamet gününde kula şefaat ederler. Oruç: “ Ya Rabbi! Ben onu gündüz yeme ve içmesinden alıkoydum. Ona şefaat etmeme müsaade buyur “ der. Kur’an-ı Kerim de: “ Rabbim! Gece uykusundan onu alıkoydum. Ona şefaat etmeme izin ver” der. Böylece bu ikisine de şefaat hakkı verilir ve şefaat ederler:”

(Terğib ve Terhib.3/273)

 

Kur’an –ı Kerim okuyan mü’min ile Kur’an-ı Kerim okumayan mü’min farkını anlatan şu Hadis-i Şerifi de Peygamber (sav) Efendimizden Ebu Musa el_Eş’ari ( ra) rivayet ediyor:

 

“Kur’an okuyan mü’min, kokusu hoş ve tadı güzel portakal gibidir. Kur’an okumayan mü’min de tadı güzel olup kokusu olmayan kuru hurma gibidir.” (Terğib ve Terhib.3/273)

 

İbni Ömer (ra): Resulullah (sav) in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

“ İki kimseye gıpta edilir. Birisi, Allah’ın kendisine Kur’an ilmi verdiği kimsedir ki, gece gündüz onunla meşgul olur. Diğeri de, Allah ‘ın kendisine mal verdiği kimse olup gece gündüz o malı Allah yolunda sarf eder:” (Buhari, ilim, 15 ve Müslim, müsafirin, 266) (Terğib ve Terhib.3/270)

 

“Size iki emanet bırakıyorum. Onlara sıkı sıkıya sarılırsanız hiçbir zaman yolunuzu şaşırmayacaksınız. Bunlar; Kur’an ve sünnetimdir” (Tirmizî, menakıb, 31 ve müsned, 3:14) buyurmaktadır.

“Bu Kur’an Allah’ın ziyafet sofrasıdır. Yiyebildiğiniz kadar onun nimetlerinden yiyiniz. Şüphesiz ki bu Kur’an, Allah’ın ipidir, apaçık nurdur ve faydalı şifadır. Kur’an kendisine sarılanın koruyucusu, kendisine uyanların kurtarıcısıdır. Kur’an’a uyan doğru yoldan sapmaz ki, kınansın. Eğrilmez ki, doğrultulsun. Kur’an’ın bambaşka üstünlüğü kaybolmaz, çok okumakla eskimez. Onu okuyunuz. Çünkü Allah onun okunmasının her harfine on ecir verir. Dikkat edin elif, lam, mim bir harftir demiyorum. Fakat elif tek başına bir harftir, mim bir harf ve lam da bir harftir.”    (Terğib ve Terhib.3/276)

 

Peygamber (sav) Efendimizden, Ebu Hureyre (ra) rivayet etmektedir:

“Her hangi bir topluluk Allah‘ın evlerinden birinde toplanır, K.kerimi okurlar ve aralarında müzakere ederlerse mutlaka üzerlerine kalp huzuru iner, Allah’ın rahmeti kendilerini kaplar, melekler kendilerini kuşatır ve Allah da onları kendi katındakiler içerisinde anar”. (Müslim; Zikir, 208.)  (Terğib ve Terhib.3/262)

Kur’an okunmayan ev harabedir

 

İbni Abbâs radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizî, Fazâilü’l-Kur’ân 18)

 

Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Her zaman Kur’an okuyan kimseye şöyle denecektir: Oku ve yüksel, dünyada tertîl ile okuduğun gibi burada da tertîl ile oku. Şüphesiz senin merteben, okuduğun âyetin son noktasındadır.” (Ebû Dâvûd, Vitr 20)